Lezing over goudsmeden in Noord-India

Discussie in 'India' gestart door Vereniging Vrienden Museum Volkenkunde, 5 okt 2011.

 1. Vereniging Vrienden Museum Volkenkunde

  Lid geworden:
  5 okt 2011
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Op 10 oktober organiseert de Vereniging Vrienden van Museum Volkenkunde in Leiden de lezing De verborgen tuin, goudsmeden in Noord-India. Deze lezing wordt gegeven door Saskia Konninger en vindt plaats van 20.00-22.00 uur in het museum.

  In 2007 en 2011 ging onderzoeker Saskia Konniger naar India om in het spoor van de edelsmeedtradities van Rajput koningshuizen en het Mogolrijk gouden sieraden te verwerven. Ze verkende de Rajasthaanse hoofdstad Jaipur, een mondiaal edelsteenhandelscentrum, ze bezocht juweliershuizen, sprak handelaren en was te gast op kleurrijke Rajput-huwelijken, waar jonge Rajputi’s een weg proberen te vinden tussen traditie en vernieuwing. De eeuwenoude kundan-techniek, die faam verwierf in de Mogolperiode, bleek nog in zwang. Konniger reisde af naar Bikaner, de stad waar goudsmeden zich toeleggen op de kundan-techniek, en maakte kennis met de goudsmeden. Hoe vinden zij aansluiting bij de moderne mondiale economie? Konniger zal ingaan op achtergronden van de Mogol- en Rajputhofculturen. Ze verhaalt over haar bezoek van de Rajasthaanse steden Bikaner en Jaipur anno nu en toont de stappen van de kundan-techniek.

  Saskia Konniger (1974) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze is freelance journalist en werkt sinds 2007 als onderzoeker Indiase cultuur voor Museum Volkenkunde in Leiden. In 2008 schreef ze Club Karma, een autobiografisch reisboek over India. Ze zal in oktober 2011 debuteren met Zhongguo, haar eerste roman (KIT Publishers). Het verhaal speelt zich af in China. Na de lezing is er een voorbeschouwing van de tentoonstelling en worden de gasten in de gelegenheid gesteld om het boek De Verborgen Tuin (KIT Publishers, oktober 2011) aan te schaffen.
   

Deel Deze Pagina